Спецможливості
Новини

1000 доларів з гектару — стільки втрачає український фермер через мораторій на продаж землі

11.05.2018
2476
1000 доларів з гектару — стільки втрачає український фермер через мораторій на продаж землі фото, ілюстрація

Українські фермери не мають гарантій щодо власності, що призводить до того, що вони відмовляються вкладати в багаторічні культури з більшою доданою вартістю, пише propozitsiya.com з посиланням на Економічну правду.

Консультант Світового банку Денис Нізалов наголошує, що в сільському господарстві переважають однолітні культури: соняшник або рапс, які найбільше виснажують землю.

Експерт вважає, що саме через мораторій, який діє в Україні з 2002 року, фермери відмовляються від довгострокових інвестицій, адже вважають, що з ними не продовжать договори оренди.  

"1 тис. доларів з гектару втрачає фермер, який вирощує однорічні культури, а з 2002-го по 2012 рік Україна втратила до 43 тис. га багаторічних культур. Як наслідок, ми не маємо довгострокових інвестицій ні в сільськогосподарське виробництво, ні у сферу послуг, ні у місцеву інфраструктуру", — зазначає він. "Через це працівники з села емігрують у пошуках роботи, тому щороку з мапи України зникає близько 30 сіл", — пояснює експерт Світового банку.

Як відомо, найбільше робочих місць на селі створюють  галузі, які вимагають довгострокових інвестицій і тривалої окупності: садівництво, ягідництво, тваринництво. "Наприклад, в агрохолдингу, що займається рослинництвом, на 1000 га землі зайнято 7 людей, тоді як у тваринництві на 100 га зайнято близько 100 людей", — зазначає він.

 

Ще 7 грудня 2017 року за продовження мораторію проголосувало 236 депутатів. До того ж Кабінет міністрів спочатку очікував ухвалення законопроекту про обіг земель сільськогосподарського призначення до кінця грудня 2016 року. Однак замість цього Верховна Рада в кінці жовтня продовжила мораторій на продаж земель сільгосппризначення, введений в 2002 році, до 2018 року.

Проте земельна реформа – це одна з головних умов програми щодо співпраці України і Міжнародного валютного фонду. Нагадаємо, що прем'єр Володимир Гройсман раніше відзначив, що уряд все ще працює на проектом закону"Про обіг земель сільськогосподарського призначення".

 

Ключові слова: земля, продажа, мораторий

Інтерв'ю
Андрій Кожухар, генеральний директор компанії «Самміт-Агро Юкрейн»
Аграрне життя нашої країни, як і будь-яке життя, дуже насичене та наповнене різними подіями. Цей рік виявився драматичним, але в той же час військові події стали каталізатором потужних бізнес-процесів, відкрили надздібності аграрних... Подробнее
Український агрокомплекс відзначає експортна орієнтованість. Тому логістична складова для аграріїв має не менше значення, ніж власно агровиробництво. Зокрема, протягом врожайного минулого року обсяги перевалки зерна в українських портах... Подробнее

1
0